kategória: #fenntarthatóság #környezetvédelem #kalkulátor #kkv
felajánló: BGE Ökológiai lábnyom projekt csapat

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a fenntartható fejlődés a kis- és középvállalkozások számára is jelentős kihívást jelent. Az ökológiai lábnyom koncepció célja az országok, családok, vagy épp a vállalkozások környezetterhelésének számszerűsítése. A számítás eredményeként megállapítható, hogy az étkezés, világítás, fűtés, beépített területek, gépjármű használat stb. jelentette környezetterhelés semlegesítéséhez hány hektárnyi földterület szükséges. Mivel a Földön rendelkezésre álló terület véges, valamint annak eltartó képessége is csökken, így ez a terhelések objektív felső korlátját képezi. Például egy átlagos magyar állampolgár ökológiai lábnyoma 3,6 globális hektár, miközben az ország egy főre jutó eltartó képessége csupán 2,5 globális hektár*.

Az online ökológiai lábnyom kalkulátor egyedülállónak tekinthető, ugyanis jelenleg nem érhető el másik olyan kalkulátor, amely

  • fejlesztése során kifejezetten a magyarországi kis- és középvállalkozások működési jellemzőit vették figyelembe;
  • a rendelkezésre álló adatok függvényében kb. 1-1,5 óra alatt kitölthető és a vállalkozásra jellemző, specifikus eredményt ad.

Miért éri meg a vállalkozásával kitöltenie a kalkulátort?

  • Ez egy feltáró, tudományos kutatás – segíti a hazai kkv szektor működésének, specifikumainak jobb megértését;
  • Számos szakértő végez ökológiai lábnyom kalkulációt vállalkozásoknak. Ugyan ezek rendszerint testre szabott szolgáltatások, amelyek jellemzően pontos értéket adnak, de akár jelentős költséget is jelenthetnek.
  • Kérés esetén testre szabott tanácsokat adunk a lábnyom lehetséges csökkentésének módjairól!

Habár a kalkulátor kitöltéséhez számos, a vállalkozás működéséhez kapcsolódó adatra van szükség, ezek egyike sem üzleti titok, továbbá a megadott adatok együtt sem alkalmasak arra, hogy a vállalkozás egyértelműen azonosítható legyen.

A kalkulátor és a kapcsolódó kérdőív ide kattintva érhető el.

Az ökológiai lábnyom kalkulátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programja és a Budapesti Gazdasági Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás keretében, a Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatói által jött létre.

*Forrás: Global Footprint Network http://data.footprintnetwork.org/

Ökológiai lábnyom kalkulátor kis- és középvállalkozások számára